Bøkene du kan lese under dynen.
Nytt år, nye muligheter. Joda, takk for det. Men husk at det også er lov å ta seg god tid under dynen til å lese en bok (eller binge en serie). Januar er tross alt er av de mørkeste (og kjipeste) månedene, så nå gjelder det å være ekstra god med seg selv. Hva er vel da bedre enn å kle seg i en bomullstruse og kashmirgenser, gjøre klar en kopp te eller et glass rødvin og drømme seg bort i en bok.
Disse to bøkene er på leselisten for januar.
Forventning av Anna Hope
Det er år 2004 og vi er i hjertet av London. Her møter vi Hannah, Cate og Lissa, som er bestevenninner og samboere. De er unge og fulle av forventninger for fremtiden. Hvorfor skulle de ikke være det? Hele verden ligger foran dem.
Anna Hope lar oss følge de unge kvinnene 10 år frem i tid, hvor ting ikke ble som de forventet. Vi møter utfordringer rundt vennskap, ekteskap, karriere og barn.
Denne boken fikk meg til å savne tiden hvor jeg delte leilighet med en god venninne, lei meg for at den tiden er over, spent på fremtiden og glad for at de utfordringene som kommer frem i boken er lett å kjenne seg igjen i.
Boken får frem alt av følelser. Ja, alt. Noen sider er det merker av tårer på, noen kan du le gjennom, noen får frem gode minner og noen kan gjøre deg… ja, sint, skuffet, nysgjerrig og kåt.

Jente, 1983 av Linn Ullmann
Linn Ullmanns bok Jente, 1983, ble den mest solgte norske skjønnlitterære romanen i Norge 2021. Og det med god grunn. Hun har en sylskarp penn som gjør boken umulig å legge fra seg – og som gjorde at det var trist å innse at boken var ferdiglest.
I boken blir vi med Ullmann til Paris, en vinternatt i 1983. Hun er 16 år og drar alene til den franske hovedstaden for å bli fotografert av den 30 år eldre fotografen, A. Han skal ta bilder av henne for ymse motemagasiner, og frister blant annet med Vogue Paris. Men han vil se mer av henne enn bare det fremfor kameraet.
I boken veksler Linn Ullmann mellom fortellingene til jenten i 1983 og kvinnen hun er i 2021. Fortellingen er rå, ærlig og naken, til tider brutal. Og ikke minst provoserende, med en historie som lyser av Metoo.

Bonus:
Fanfare podcast med Emma Knight og Monica Ainley
Sliten i armene etter å ha holdt boken oppe for lenge? Få på en podcast, da vel!
Podcasten Fanfare med motejournalist og it-girl Monica Ainley og kokebok og Greenhouse co-founder Emma Knight, tar oss inn i samtaler om bøker, filmer, show og andre kulturelle fenomener. Bli med på An Imaginary Dinner Party, gjør januarkvelden varmere med episoden Hot Fiction for Cold Nights eller hør mer om amerikanere i Paris. Fra Hemingway til Emily in Paris.
